Blog

Je eigen bloemen drogen

Korenbloem

Korenbloem drogen

In de tuin heb je waarschijnlijk allerlei soorten bloemen die je kunt drogen. Zo kun je van veel bloemen de zaaddozen drogen. Denk daarbij aan het Juffertje in het groen, Akelei, Papaver en de klaproos. Maar wist je dat je ook de Korenbloemen kunt drogen? Zelf drogen wij de korenbloemen in de oven. De oven op een hele lage tempratuur ca 50 graden en op de blaasstand. De korenbloemen leggen we verspreid op een rooster met bakpapier. Tijdens het drogen laat je de oven op een kiertje. Ongeveer een uur hebben de bloemen nodig om te drogen. Daarna maken wij van de bloemen een bosje en die hangen we nog enige tijd op de kop in ons atelier. Wanneer bloemen echt droog zijn blijven ze rechtop staan als je ze vasthoudt. De meeste bloemen worden na het drogen wat fletser van kleur. De korenbloem niet, die behoudt zijn kleur. Vooral de veelvoorkomende blauwe variant blijft prachtig van kleur. 

Wilde bertram

Wilde bertram drogen

Wilde bertram (Achillea ptarmica) is een vaste plant die in onze tuin een belangrijke plek heeft. Naast het feit dat deze plant het in de tuin erg goed doet geeft hij namelijk ook prachtige witte droogbloemen. In juli pluk je van deze plant eindeloos kleine bosjes die je op de kop hangt in een warme, vochtvrije niet te lichte ruimte. De bloemen van de Wilde bertram lijken wat op de bloemen van gipskruid. Ze zijn iets groter maar net zo speels. De Wilde bertram is een vaste plant die het in onze tuin op Groningse klei het erg goed doet. Zowel in de zon als in halfschaduw. De Wilde bertram is een vrij grote plant die goed past in een wat grotere tuin.  

Kogeldistel

Kogeldistel drogen

Kogeldistel is vaste plant die bloemen geeft welke je prachtig kunt drogen. De bloemen knip je in juli voor het beste resultaat. De bloemen van de kogeldistel staan dan al wel in bloei maar zijn nog vers en fris en drogen zo het mooiste in. Wacht je te lang met het plukken van de kogeldistel dan heeft de bloem al zaad gevormd en valt de bloem na het drogen erg makkelijk uit elkaar.  

Blauwe distel

Eryngium planum, blauwe distel is ook een vaste plant met prachtige droogbloemen. De bloemen en de steel lijken eerder paars dan blauw maar de kleur is zo wie zo prachtig. De Blauwe distel behoudt ook na het drogen zijn kleur. Ook voor deze bloem geld pluk hem niet te laat als je de bloemen als droogbloemen wilt behouden. Zelf pluk ik deze bloemen als de bloemen net de bijzondere paars/blauwe kleur hebben gekregen.